onsdag, januari 13, 2010

Bonus, belöning och Borg

Idag läser jag om bonussystem i Svenska Dagbladet. Att banker delar ut stora bonusar trots förlustår är mycket märkligt. Alliansen och Anders Borg reagerar nu mot bankernas bonuspolitik, som han enligt Svd (13/1) beskriver som ”väldigt provocerande”. Precis som Borg välkomnar jag en utredning av systemen om inte bankerna följer Finansinspektionens nya ramverk.

Det är bra att bonussystem ständigt debatteras, men att sätta lön utifrån prestation är i sig inte fel. När individens lön kopplas till prestation kan kompetenser och beteenden mätas, värderas och belönas vilket förbättrar både individ och företag. För några år sedan (2007) genomförde Almega en studie som visade samverkan mellan hög tillväxt/hög lönsamhet i företag och hög lönespridning/individuell lönesättning.

Med tydliga mätbara mål och system som är öppna och överskådliga kan både företag och enskilda personer må bra av prestationsbaserad ersättning. Det skapas en win-winsituation där medarbetarna känner att de får något i gengäld.

Problemet är alltså inte bonussystemen som företeelse utan uppkommer när systemen slår fel, när summorna blir orimliga och när de blir så komplexa att ingen förstår sig på dem. Istället för att blint kritisera måste vi hitta nya lösningar. Istället för att bli bittra över systemet måste vi angripa nivåerna. Istället för att införa skatter på orimliga bonusar, som (v) förslår, måste vi komma tillrätta med grundproblemet.

Läs mer här:http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/borg-varnar-for-hardare-bonusregler_4082083.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar