lördag, maj 15, 2010

Miljöpartiets Maria

I fredags inleddes miljöpartiets kongress av partiledaren. Maria Wetterstrand pratade om järnvägens möjligheter, någonting som inte får glömmas bort, men det var också tydligt att hon knappast definierar valfrihet som oss kristdemokrater.

Självklart ska jämställdhet eftersträvas, men är verkligen kvotering till bolagsstyrelser den bästa lösningen?! Också inom familjepolitiken omyndighetsförklaras medborgarna. Mp säger sig komma med "en viktig frihetsreform" när de i själva verket endast vill låta föräldrarna styra över en tredjedel.

Några goda idéer för företagarna finns, såsom möjligheter till en ökad trygghetsförsäkring och möjligheter till riskkapital. Frågan är hur mycket införandet av ett entreprenörsår skulle ge och framför allt vad deras kartellkamrater kommer att gå med på. En generell sänkning av arbetsgivaravgiften gynnar inte den stora ungdomsarbetslösheten och frågan är hur långt Mona Sahlin är beredd att gå.

torsdag, april 08, 2010

Dela inte på äkta makar!

Äkta par som levt tillsammans i ett otal decenier bör inte skiljas på äldre dagar. Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) vill ha en lag som tvingar kommunerna att ordna gemensamt boende om båda makarna vill bo tillsammans.

- Det är en del av att vi betonar familjebanden och tryggheten i vardagen, säger hon.

Familjeband och valfrihet borde värnas även på äldre dagar och att skratta tillsammans med familj och vänner kan förlänga livet!

fredag, april 02, 2010

Arbetslivserfarenhet är också en utbildning

Arbetsmiljöverket backar nu om sitt förslag om skrärpta regler för arbetande skolungdomar. Det är bra, allt bör bestämmas på lägsta ändamålsenliga nivå och detta är inte en myndighetsfråga. Att ungdomar bara skulle få lägga ner 8 timmar på arbete och studier tillsammans är befängt. Inte heller finns någon logik över att företagen ska tvingas hålla koll på sina anställda.

Vad ungdomarna gör på sin fritid ska myndigheterna inte lägga sig i, i alla fall inte så länge skolarbetet sköts. Vi är alla olika. Någon måste lägga ner betydligt mer tid än 40 timmar på skolarbete, andra klart mindre och får ut mer av att arbeta parallellt. Det beror både på utbildningen och person och måste vara olika från fall till fall. Låt parterna bestämma. Mellan arbetsgivare och fack, eller ännu hellre mellan chefen och den anställde ungdomen.

Arbetslivserfarenhet är också en utbildning.

onsdag, mars 17, 2010

Monas jobbpolitik

"Sverige behöver en jobbpolitik som ger våra unga en plats på arbetsmarknaden. Ungdomar är en tillgång. Deras kunskap, talang och nya idéer får i dag inte komma till sin rätt men behövs för att utveckla våra svenska företag och vår välfärd i framtiden. "

Monas debattartikel i dagens svd börjar bra, men argumenten ter sig ihåliga. Hon vill att alla kommuner ska se till att det finns sommarjobb till alla gymnasister. Men hur ska man då lära sig att söka själv när gymnasietiden väl är över? Och var ska jobben komma ifrån?

Hon vill investera i lärlingsplatser och traineeplatser i välfärden. Men är det kommunernas och landstingets ansvar att ge arbetstillfällen?

"bidragslinje måste bytas mot en utbildningslinje. " skriver Mona. Hur rimmar det ihop med höjd a-kassa och sjukersättningar som är stora som heltidslöner?

För mig är debattinlägget ännu ett bevis på ihålig jobbpolitik. Inte heller är det någon hemlighet att stora skattehöjningar är att vänta vid en socialdemokratisk valseger, för hur ska allt annars finansieras?

Artikeln hittar du här:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/s-kommuner-ska-ge-sommarjobb-at-alla-unga_4437289.svd

torsdag, mars 04, 2010

ROT och RUT ger jobb!

Även organisationen Företagarna har gjort en undersökning som visar att de olika avdragsformerna ger jobb.

Resultat från rapporten
  • ROT- och RUT-avdragen är ett effektivt vapen mot svartjobb.
  • De ha skapat många nya, vita jobb. Försiktigt räknat bedömer vi effekten till minst 12 000 nya jobb, men effekten kan vara så stor som 35 000.
  • Avdragen är statsfinansiellt lönsamma, dvs de ger tillbaka mer till statskassan i form av ökade skatter, än vad de kostar.

Källa: http://www.foretagarna.se/Aktuellt-och-opinion/Rapporter/-2010-/ROT-och-RUT-ger-jobb/

onsdag, mars 03, 2010

RUT

Skatteavdraget för hushållsnära tjänster, RUT, har varit mycket debatterat. Enligt mina källor ska det vara ett kristdemokratiskt förslag från början. Idag läser jag i nätversionen av svd om en ny rapport från Almega och SCB som visar att nästan tre fjärdedelar - 71%- av de som utnyttjar RUT-avdraget är låg- eller medelinkomsttagare. Två av tre svenskar vill också behålla avdraget efter valet, vilket nog inte går för sig med Mona Sahlin vid makten.

Rör inte RUT -facebookgruppen
Gå med här:
http://www.facebook.com/?ref=logo#!/group.php?gid=335542474711

fredag, februari 26, 2010

Ny skola i Enköping

I min gamla hemkommun startar en friskola med entrepenöriell och naturvetenskaplig inriktning. Med lokala faddrar och fokus på matte, teknik och NO drar skolan igång till hösten. Fullt utbyggd ska skolan ha plats för 140 elever i årskurs F-6.

Ansökan har blivit varmt mottagen av den borgliga majoriteten och eftersom både intresse och kunskap behövs utvecklas inom NO-ämnen tycker jag initiativet är mycket bra. Mer info finns här:
http://www.svensktnaringsliv.se/skola/grundskolan/pedagogiskt-ideal-driver-dem-att-starta-friskola_102780.html?csref=_newsletter_nfskola_2010-02-26

söndag, februari 14, 2010

Ekonomifakta och generationen.se

http://www.ekonomifakta.se/
- en sajt med siffror från välrenommerade konjunkturinstitut. Svenskt Näringsliv står bakom sajten, men subjektiviteten ligger i urvalet. Idag har man 70 000 besök i månaden från niondeklassare till ekonomer. Man kan bli prenumerant på nyhetsbrev, ca 1 artikel i veckan.

http://www.generationen.se/
En sida för att uppmärksamma drivkraften hos 80-talister.

onsdag, februari 10, 2010

Hägglund och Eriksson i studio ett

Hur stödet till föräldrarna ska fördelas är en ständigt debatterad fråga. I dagens studio ett debatterade Göran Hägglund och Peter Eriksson. Hägglund vill värna om familjen, det ska självklart finnas incitament att båda föräldrarna tar ansvar, men valfrihet är viktigast. Peter Ericsson håller med om att valfrihet är bäst för varje enskild person, men inte för samhället i stort. Eh jasså?! Det låter som en grov fallaci - ett argument som saknar täckning!

söndag, januari 31, 2010

Partiledardebatt

Att Sverige har två tydliga regeringsalternativ stod klart efter söndagens debatt. Alliansen har tagit Sverige igenom den värsta finanskrisen sedan 30-talet och tummar inte på arbetslinjen. Betyget är "Bäst i klassen" av utomstående bedömmare. Nu gäller det att arbeta vidare för nya jobb.

Sjukförsäkringen blev ett hett ämne och människor måste ha rätt att komma tillbaka till arbetslivet. Maud Olofsson berättade om en kvinna som inte hade fått hjälp på fem år. Enligt Ohly får ingen sänkt ersättning med vänstersidans förslag, men inget garanterar att de kommer tillbaka till arbetslivet.

Tydlighet och kommunikation bör genomsyra skolan och föräldrar måste få veta hur det går för barnen. Skriftliga omdömmen och betyg är bra, vänstersidan är oeniga när de första betygen ska ges. Lars Ohly vill bara ha ett slutbetyg på våren i nian. Inga prov, inga läxor och inga övriga betyg.

Valåret är igång på allvar!

lördag, januari 30, 2010

Förmedlingar för funktionshindrade

Kristdemokraternas talesperson i arbetsmarknads- och jämställdhetspolitik Désirée Pethrus Engström vill att regeringen ska öppna för fler privata och specialiserade arbetsförmedlingar. Hon vill även att arbetsgivare ska få handledning och coaching för att kompetensen och förståelsen kring deras arbetssituation ska öka. Läs pressmeddelandet här: http://www.kristdemokraterna.se/~/link.aspx?_id=26E84F43E00B49558801A3C8A603FCF4&_z=z

Jag är mycket positiv till förslaget. Många personer har unik kompetens inom speciella områden som skuggas av ett funktionshinder och genom förslaget tas den tillvara på ett bättre sätt!

måndag, januari 25, 2010

Årets första partiledardebatt

Reinfeldt och Sahlin möttes i söndags och utväxlade sina meningsskiljaktigheter. Att de två regeringsalternativen har helt olika skattepolitik blev klart. Precis som Sahlin påpekade måste självklart regeringens skattesänkningar finansieras, men oppositionens höjda ersättningsnivåer är inte heller gratis. Dessutom vill hon också sänka skatter, för pensionärer.

Angående sjukförsäkring måste det, som Reinfeldt påpekade, finnas tidsgränser så att man ser någon morot med att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Sahlin konstaterade att det ska finnas resurser för rehabilitering, men förklarade inte alls hur denna skulle se ut. Det blir inte trovärdigt.

fredag, januari 22, 2010

Mona Sahlin i morgonsoffan

Oppositionsledaren inför valåret - Gomorron Sverige SVT Play

Oppositionens sjukförsäkringsförslag. Vart tog incitamenten att åter komma ut på arbetsmarknaden vägen? Hur ska det finansieras? Och vad menar Mona Sahlin egentligen med rehabilitering?

torsdag, januari 21, 2010

Sjukförsäkring måste leda till rehabilitering!

De rödgröna föreslår på DN-debatt den 19 januari en höjning av sjukförsäkringens tak till tio basbelopp, ett avskaffande av sjukförsäkringens utförsäkring (vilket idag sker efter 550 dagar) och dessutom att fler ska omfattas av försäkringen.

För det första är en höjning av taket till drygt 40 000 kronor oansvarligt, varifrån ska de pengarna komma? För det andra vill oppositionen inte ha någon tidsgräns på sjukförsäkringen, vilket gör att försäkringstagarna riskerar att bli fast i ett system av passivitet och bidragsberoende. För det tredje tycker de att sjukförsäkringen ska omfattas av fler personer, borde vi inte sträva efter ett så högt frisktal som möjligt?

Med tydliga riktlinjer, tidsmål och handlingsplaner kan den sjukskrivne kämpa sig tillbaka till arbetslivet. Vi får inte låta sjukskrivningen rulla på i år efter år utan att något händer! Vi kan inte fastna i en debatt om ersättningsnivåer! Det är dags att diskutera rehabilitering!

onsdag, januari 13, 2010

Bonus, belöning och Borg

Idag läser jag om bonussystem i Svenska Dagbladet. Att banker delar ut stora bonusar trots förlustår är mycket märkligt. Alliansen och Anders Borg reagerar nu mot bankernas bonuspolitik, som han enligt Svd (13/1) beskriver som ”väldigt provocerande”. Precis som Borg välkomnar jag en utredning av systemen om inte bankerna följer Finansinspektionens nya ramverk.

Det är bra att bonussystem ständigt debatteras, men att sätta lön utifrån prestation är i sig inte fel. När individens lön kopplas till prestation kan kompetenser och beteenden mätas, värderas och belönas vilket förbättrar både individ och företag. För några år sedan (2007) genomförde Almega en studie som visade samverkan mellan hög tillväxt/hög lönsamhet i företag och hög lönespridning/individuell lönesättning.

Med tydliga mätbara mål och system som är öppna och överskådliga kan både företag och enskilda personer må bra av prestationsbaserad ersättning. Det skapas en win-winsituation där medarbetarna känner att de får något i gengäld.

Problemet är alltså inte bonussystemen som företeelse utan uppkommer när systemen slår fel, när summorna blir orimliga och när de blir så komplexa att ingen förstår sig på dem. Istället för att blint kritisera måste vi hitta nya lösningar. Istället för att bli bittra över systemet måste vi angripa nivåerna. Istället för att införa skatter på orimliga bonusar, som (v) förslår, måste vi komma tillrätta med grundproblemet.

Läs mer här:http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/borg-varnar-for-hardare-bonusregler_4082083.svd

söndag, januari 10, 2010

Fler och fler upptäcker privata vårdalternativ

I början av månaden kunde man läsa att fler och fler utnyttjar privata vårdalternativ. Flera olika vårdgivare bidrar till utveckling och valfrihet, men konkurrensen kan också bidra till att även de befintliga vårdgivarna blir bättre.

Här läser du artikeln: http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/konkurrens_i_vard_skola_och_oms/en-av-tre-nyttjar-privat-vard_97365.html?csref=_newsletter_nfsn_2010-01-04

Nytt år - nya möjligheter!

2010 - tjugohundratio, tjugotio eller tio. Oavsett hur man benämner det står nu ett valår inför dörren. Den 19 september är det dags och såhär drygt 8 månader innan tar jag chansen att skapa en ny kategori blogginlägg - Val 2010.